Premiekeuring 2021

Het zit er al weer op, Premiekeuring West Betuwe. En hoe! Echt geweldig. 

Na een jaar geen Premiekeuring gehad te hebben konden we nu weer onder super mooie weersomstandigheden met onze merries naar de keuring. Zonnetje, lekkere temperatuur, keuringsterrein wat er super bij lag. Weer gezellig alle auto’s en trailers om de twee keuringsbanen heen. Leuk om iedereen weer te zien, gezellig te kletsen. Helaas had er een inzender ziekte onder de pony’s dus die kwamen niet. Echt balen voor hen, maar ook jammer voor de dagen zelf. Hopelijk knappen de pony’s gauw op!

Vanaf woensdag was de “wasstraat” in IJzendoorn geopend. Met weer super hulp van ons trouwe team, liep alles weer op rolletjes. Gewoon vakantie hebben en je dagen dan opofferen om te komen helpen. En natuurlijk een aantal van ons team mochten deze dagen ook zelf optreden. De mooie merries van Koos, Gerard en Gijsbert stonden ook bij ons op stal. Alle stallen waren dan ook weer mooi gevuld met “kleine” zwarte pareltjes twee vossen en een bonte. De “grote” zwarte parels vonden het dan ook allemaal reuze interessant… 🙂

Met maar 21 pony’s die mee afreisde naar Kapel Avezaath was het voor een ons een zeer rustige keuring. Voorgaande jaren hadden we meer dan 30 pony’s aan de keuring, zelfs een keer een dikke 40. Afgelopen jaar hebben we best wel het een en ander verkocht. We worden ook “ouder” dus heerlijk dit!

Op de vrijdag hadden we 7 jeugdpony’s bij ons. Twee dochters van onze Kadar, twee dochters van onze helaas te vroeg overleden Kizmo, twee dochters van onze Fonseca en een bonte dochter van onze eigen gefokte hengst Ilyas. De jeugd is erg weinig in de handen geweest en dus ook niet op een keuring door de corona. Evert en Luna hebben samen één avond geoefend, ging niet even makkelijk. We zullen maar zeggen dat ze een hoop geleerd hebben deze dagen. Volgend jaar zullen ze wel makkelijker meelopen. 🙂

Luna heeft wel met haar eigen Ondine (Havana x Kizmo) geoefend de hele week, witte kleren aan door de straat, op en neer. Zelf gewassen en gepoetst, wat was ons meisje druk en wat was ze zenuwachtig. Maar samen met Wout in de baan, wat deed ze het super goed. TROTS!

 • Oceana (Kadar)
 • Ondina (Kizmo)
 • O’Lilly (Fonseca)
 • Ophelia (Kizmo)
 • Noa-Lynn (Ilyas)
 • Neeltje (Fonseca)
 • Odelia (Kadar)

Wat een geweldige topdag was dit al zeg! Echt zo super gaaf hoe de nafok van onze hengsten het doen! Oceana, Odelia, Noa-Lynn mochten op een mooie kopplaats opstellen. Alle jeugd een mooie jeugdpremie. Waarbij je dan ook nog in de kampioensring komt te lopen en Oceana werd uitgeroepen tot Jeugdkampioen in de middenmaat. WAUW! Wat gaaf, een dochter van onze Kadar van de Vijfmorgen uit onze mooie Hyacinthe, die weer terug voert op onze oude Kroon Super Preferente Lady. Wat fokt die lijn toch geweldig! Echt niet normaal. Oceana mocht aan het eind van de dag ook nog eens opstellen als Algemeen Jeugd Kampioen! Mooier kan niet, de eerste jaargang van Kadar! Zo ongelooflijk trots!

Als je dan ziet, dat je de pony’s die we afgelopen jaren verkocht hebben het ook super doen word je alleen nog maar trotser! 

Wat een mooie pony’s met zo veel ras heeft onze Kizmo gegeven, al zijn kinderen zijn geprimeerd. Echt zo jammer dat hij er niet meer is, zulke dagen mis je hem des te meer. En Kadar, allemaal kinderen met een mooi front, wat een houding, beweging en ras. Ook al zijn nakomelingen zijn geprimeerd. 

De vos mini Oralstientje van de Groote Woerd (Geraldo v.d. Sleedoorn) mocht zich opstellen als Mini Jeugd Kampioen. In de kleine maat werd Nicki Minaj van Ruimzicht (Kölnäs Uhno) kampioen. Middenmaat kampioen werd onze eigen Oceana van Stal van Aschberg (Kadar van de Vijfmorgen). De eer in de grote maat ging naar Never Walk Alone van Groenendaal (Here I Am van Stal Wilcas) De strijd tussen deze vier was spannend voor het Algemeen Kampioenschap, wij mochten deze prachtige prijs mee naar huis nemen voor onze Oceana.

Vrijdagmiddag nog de laatste puntjes op de I bij alle merries om zaterdag weer richting Kapel Avezaath te gaan. Van onszelf 14 merries, waaronder vijf veulens. Koos met zijn vier merries en de gebroeders van Gessel, inmiddels drie, want ook Rutger heeft het virus te pakken, hadden 10 ponys bij hen. Dus toch nog met een hele karavaan de straat geblokkeerd zaterdag. Dit jaar hadden we dan ook geen vrachtwagen nodig, maar Bart en Ella kwamen gezellig met de trailer om de drie driejarige merries te laden.

De veulens, wat ging dat geweldig, vier veulens van Kadar en een veulen van Kyle. Al deze veulens kregen vlot hun premie, althans vlot…. de kleine Pocahontas de dochter van Kyle v.d. Apoloniahoeve en Lou Lou vond er maar niets aan en wilde niet echt fatsoenlijk meelopen. Ook deze kleine etter kreeg haar premie. En hoe gaaf, onze Phoebé deed het even, wat een pracht exemplaar. Wat een stap met houding, kan ook niet anders, mama Daisy en papa Kadar hebben dit beide ook. Phoebé werd Merrieveulen Kampioen. Waar vrijdag een kleindochter van Daisy mocht optreden als Algemeen Kampioen doet haar dochter het zaterdag! Phoebé werd Algemeen Veulenkampioen! Albert zegt wel eens, op Daisy kunnen we een ezel zetten en dan heeft ze nog een goed veulen. Stiekem denk ik wel dat hij gelijk heeft, Daisy gaat knap haar moeder Lady achter na, wat een fokkerij laat onze stammoeder na.

Mini hengstveulen kampioen werd de vos Power Flower van de Frankeshof (Fascination van de Colorstable). Mini merrieveulenkampioen kwam uit ons Topteam, wat een geweldig gaaf veulen, ik ben verliefd op dat koppie met die mooie grote ogen. :), Philine van de Casterhof (Lex van ’t Veld) de kleine zwarte dame van Gijsbert mocht opstellen als kampioen. Hengstveulenkampioen werd de vos Piraat van de Pastorije (Hebbes van de Pastorije) Bij de merrieveulens mocht onze eigen Phoebé (Kadar van de Vijfmorgen)opstellen die ook het algemeen veulenkampioenschap mee naar huis mocht nemen.

Voor ons kon de dag al niet meer stuk, altijd spannend hoe de nafok van de jonge hengsten het doen en ja, dat ging echt geweldig! Dus happy!

We hadden zelf maar negen oudere merries bij ons, waaronder drie driejarige, twee vierjarige en vier kroonmerries.

 • Manon (Gamble)
 • Madelief (Gamble)
 • Merle (Fonseca)
 • Liv (Gamble)
 • Lou Lou (Fonseca)
 • Jo-Ann (Butraqueno)
 • Daisy (Zico)
 • Fiorella (Zico)
 • Hyacinthe (Butraqueno)

Driejarige, ook altijd weer spannend. We hadden ze veel te rijp vonden we zelf. Al een paar dagen eerder op stal, maar echt tevreden waren we niet over deze dames. Onze Manon hadden we al een poosje geleden verkocht, ze kwam nog even terug voor de keuring. Ze was de “slankste” van het stel. En stond er super op. Manon mocht op een mooie tweede plaats opstellen, wat een achterbeen gebruik heeft ze zeg, gaaf om te zien. En ja ook weer een dochter van onze Daisy. Manon kreeg een mooie 1e premie. Onze Merle was nadat ze op stal had gestaan ook goed opgeknapt, nog wel wat aan de rijke conditie maar een mooie vrouwelijk merrie, ook Merle mocht opstellen op de tweede plaats en ontving ook een 1e premie. Madelief was de kilo’s niet echt kwijt. Maar wat kan die merrie stappen, ze kreeg een zeer nette 2e premie.

Onze twee vierjarige dames, wat vind ik ze prachtig! Liv en Lou Lou, zoveel ras en uitstraling. Liv kan zo makkelijk stappen en dan zo’n mooie bovenlijn, houding. Ze mocht op kop met een 1e premie. En Lou Lou, de enige vos in de wei. Ook zo’n raskikker. Echt mooi om te zien. Lou Lou mocht achter de schitterende Lindsey van de Spoorlijn van Koos, ook een Fonseca,  opstellen beide met een 1e premie.

En dan was het rustig…. een poosje niets meer te doen. Alleen maar genieten van de prachtige pony’s bij ons in het fokgebied, want jeetje wat een mooie rubrieken hebben we gezien. Echt schitterend om te zien, echt zeer veel kwaliteit! En dan stiekem erg trots wezen, zeven nakomelingen van Fonseca aan de keuring bij de drie jaar en oudere merries, allen met een 1e premie! Wat doet onze kanjer het goed. Wat een ras en beweging geeft hij door.

Bij de kroonmerries hadden we Jo-Ann en haar moeder Daisy in een rubriek zitten en Hyachinte en Fiorella zaten ook bij elkaar in een rubriek. En als je dan in beide ringen op plaats 1 en 2 mag opstellen allen met een eerste premie kan het niet mooier! Toppertjes! Jo-Ann heeft haar moeder “verslagen” en ook Hyachinte de andere dochter van Daisy mocht op de eerste plaats opstellen.

Aan het eind van de dag de kampioenschappen, hoe valt het kwartje in deze groepen. Want met zoveel kwaliteit in de baan is het niet makkelijk en dan komt persoonlijke smaak toch wel om de bocht kijken bij de jury denk ik.

De Beste driejarige eigen gefokt ging naar Henk van Tuijl, de mooie en opvallende Madelief van de Nesche (Nelantinus van de Groote Woerd)

Minikampioen werd de Familie Bronk met de mooi gelijnde kleine bruine raskikker Laticia van de Klaverweide (Vanity van de Buxushof)

Kleine maat Kampioen, de schitterende Mila van de Casterhof van Gijsbert, wat een beweging, ras en uitstraling! Pas drie jaar oud en dan al zo door de baan lopen…..Mila is een dochter van onze Fonseca.

Midden maat Kampioen, de zeer goed bewegende en opvallende Farina van de Veldhoeve, wat hadden de mannen van Tuijl en Arnoud haar er super op staan. Wat een voorbeen gebruik. En ja ook wij weer super trots, Farina is een dochter van onze Ultimo van de Heuvelshof.

Grote maat Kampioen, de mooie Hella van de Doremaashoeve met haar opvallende front,  een jonge Zico van de Kuiperij.

Ook het Dag Kampioenschap en Ere Kampioenschap ging naar Farina van de Veldhoeve.

Al met al een super dag voor ons Topteam, dit hebben we dan ook gezellig afgesloten met een BBQ in Ijzendoorn. Heerlijk als al “je mannen” zo goed draaien. Fanatiek, kijk op een pony en eigen kop volgen! Geweldig om hier naar te kijken. Trots op deze groep! En wat hebben onze hengsten stuk voor stuk een zeer goede indruk achter gelaten, Kizmo, Kadar, Fonseca, Ultimo zelfs onze Kotonofico nog, en dan nog de hengsten die wij gehad hebben Gamble, Butraqueno en Zico, de hele dag hoorde en zagen we vaak deze namen door komen. TROTS!

Heerlijke dagen met veel gezelligheid en hulp, iedereen staat voor elkaar klaar. En genieten! Weer bedankt mannen! En ja, pa was er op de zaterdag ook gezellig bij! Dit hadden we niet meer verwacht, wat heeft hij nog even lekker zitten genieten aan de zijlijn! De grondlegger van onze prachtige stal van Aschberg.

Alle eigenaren, van harte gefeliciteerd met de behaalde resultaten!

Foto’s Leontien Ruissen

Oceana van Stal van Aschberg
Algemeen Jeugd Kampioen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.